15 april 2021

Supermarkten stappen over op 1 ster kip

Albert Heijn, Lidl, Jumbo en PLUS gaan vanaf 2023 alleen nog kip met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming verkopen. De Dierenbescherming is enorm blij met deze stap.

Het voorjaar van 2021 zal de geschiedenisboeken ingaan als kantelmoment voor het welzijn van miljoenen vleeskippen in Nederland nu in korte tijd eerst Albert Heijn, vervolgens Lidl, Jumbo en nu ook PLUS aankondigen over twee jaar alleen nog kip met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming te zullen verkopen. Dat betekent vooral meer ruimte, maar ook een overdekte uitloop naar buiten. “Geweldig nieuws”, reageert Co’tje Admiraal, directeur van de Dierenbescherming. Deze stap leidt straks tot een beter leven van miljoenen kippen per jaar. Deze dieren zijn ook nog eens gezonder, stukken robuuster, groeien langzamer en hebben daardoor vrijwel geen antibiotica nodig.

Albert Heijn

Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor het ondermaatse dierenwelzijn in de Nederlandse vleeskuikenstallen. Dat gold vooral de plofkip, maar ook de ‘huismerkkip’ die door de Nederlandse supermarkten als alternatief werd geïntroduceerd, kon niet rekenen op de goedkeuring van de Dierenbescherming. De hogere groeisnelheid, grotere aantallen dieren per vierkante meter en het gebrek aan daglicht zijn een aantal aspecten die nog ondermaats zijn bij de ‘huismerkkip’ van supermarkten. “Dat Albert Heijn met de transitie naar 1 ster Beter Leven kip een koploperspositie inneemt is moedig en enorm belangrijk voor het dierenwelzijn van vleeskuikens”, stelt Co’tje Admiraal.

Jumbo, Lidl en PLUS

Nadat Albert Heijn de stap waagde, volgden Lidl, Jumbo en PLUS al snel. Marijke de Jong, programmamanager Beter Leven keurmerk bij de Dierenbescherming: “Dat Lidl vrijwel direct in de voetsporen van Albert Heijn treedt, geeft aan dat dierenwelzijn op de achtergrond al langer meespeelt in strategische keuzes. Eén moest de eerste zijn, maar ik had niet kunnen bedenken dat de move van Albert Heijn zo’n sneeuwbaleffect  teweeg zou brengen in de markt. Deze ontwikkeling is zo bepalend en zorgt voor een gigantische doorbraak”.

“Jumbo is een partij die we kennen als vooruitstrevend als het gaat om dierenwelzijn”, zegt Co’tje Admiraal, directeur van de Dierenbescherming. “Jumbo was al eerder overgestapt op een langzamer groeiend ras en deze dieren kregen al de meeste ruimte ten opzichte van andere huismerkkippen van supermarkten. Met de keuze voor het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming krijgen de dieren nu ook een overdekte uitloop; dat is heel goed nieuws!”. Plus is de vierde supermarkt die omschakelt naar de 1 ster dierenwelzijnsnormen voor vleeskuikens van de Dierenbescherming. Ze zien dit als een belangrijke stap om verder te bouwen aan een duurzame toekomst.

Meer nieuws

29 april 2021

6 juli: Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag en Awards

Dinsdag 6 juli organiseert de Dierenbescherming een online Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag. Ook worden voor het eerst de Deltaplan Veehouderij Awards uitgereikt.

Lees meer

12 februari 2021

Lichamelijke ingreep hanen hopelijk snel verleden tijd

Er lijkt een oplossing nabij voor de vaderdieren van langzamer groeiende vleeskuikens, al is er wel aanvullend onderzoek nodig.

Lees meer

10 maart 2021

Schouten steunt idee over Europees welzijnslabel

Het ministerie van LNV werkt samen met de Dierenbescherming en LTO aan het opzetten van een pilot voor een Europees framework voor het ordenen van dierenwelzijnslabels en claims.

Lees meer

6 juli 2021

Winnaars Deltaplan Veehouderij Awards

De VrijLevenStal, Wroetvarken, veevoerbedrijf Nijsen en het biologische melkveebedrijf De Nieuwenburgt zijn de winnaars van de eerste Deltaplan Veehouderij Awards.

Lees meer

24 maart 2021

Onderzoeksraad bepleit betere aanpak stalbranden

De Dierenbescherming is het eens met de conclusie dat het terugdringen van stalbranden stokt en de overheid het voortouw moet nemen om tot brandveiligere stallen te komen.

Lees meer

25 januari 2021

Betere monitoring dierenwelzijn in slachthuizen

Om misstanden in slachterijen beter te identificeren en vervolgens te corrigeren, is bij Vion een innovatief en effectief camerasysteem geïmplementeerd.

Lees meer

29 maart 2021

Stap richting einde aan doden van eendagshaantjes

Het bedrijf In Ovo maakte vandaag bekend een machine voor geslachtsbepaling van embryo’s in het ei, in de praktijk te hebben gebracht. De Dierenbescherming juicht dit toe.

Lees meer

24 juni 2021

Programma Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag

De middag heeft een positieve insteek, met onder andere de uitreiking van de Deltaplan Veehouderij Awards.

Lees meer

2 juni 2021

Nominaties Deltaplan Veehouderij Awards bekend

De twaalf genomineerden voor de allereerste Deltaplan Veehouderij Awards zijn bekend. De winnaars worden dinsdag 6 juli bekend gemaakt tijdens de Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag.

Lees meer
Thanks! Succesvol ingeschreven.