29 maart 2021

Stap richting einde aan doden van eendagshaantjes

Het bedrijf In Ovo maakte vandaag bekend een machine voor geslachtsbepaling van embryo’s in het ei, in de praktijk te hebben gebracht. De Dierenbescherming juicht dit toe.

Het bedrijf In Ovo maakte vandaag bekend een machine voor geslachtsbepaling van embryo’s in het ei, in de praktijk te hebben gebracht. De Dierenbescherming juicht dit toe omdat deze techniek ervoor zorgt dat mannelijke embryo’s niet worden uitgebroed en eendaghaantjes niet gedood hoeven te worden. Omdat ze geen eieren leggen hebben eendagshaantjes van legrassen geen waarde voor de pluimveesector. Met als gevolg dat er in Nederland  ieder jaar ruim 40 miljoen haantjes, direct nadat ze uit het ei komen, worden gedood; wereldwijd gaat het zelfs om 5 miljard dieren. Gelukkig wordt er gewerkt aan verschillende oplossingen waardoor het doden van de haantjes hopelijk snel tot het verleden behoort.

Geslachtsbepaling in het ei

Bij deze methode wordt, door een minuscuul gaatje in de eierschaal te maken, een druppeltje vloeistof uit het ei gehaald. Aan de hand van de samenstelling van die vloeistof kan worden bepaald of het embryo mannelijk of vrouwelijk is. De vrouwelijke eieren worden verder uitgebroed, de mannelijke eieren niet; deze kunnen worden verwerkt tot diervoer. Eieren van hennen ‘zonder broertjes’ liggen al in de Nederlandse winkels, Jumbo verkoopt deze eieren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het bedrijf Seleggt. Nu komt er met In Ovo dus een tweede bedrijf op de markt dat deze techniek aanbiedt. De Dierenbescherming is vanaf het begin betrokken geweest bij dit project, en was in 2014 mede-ondertekenaar van een convenant om alternatieven te zoeken voor het doden van haantjes.

Het is belangrijk om zeker te weten dat de embryo’s op het moment van geslachtsbepaling geen pijn ervaren. De mannelijke eieren komen namelijk in een verwerkingsproces terecht, zoals te zien is in deze uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Hierbij worden de embryo’s op snelle wijze gedood, maar hoe eerder in het broedproces dit gebeurt, hoe zekerder het is dat er geen pijnbeleving is. Momenteel gebeurt de geslachtsbepaling op dag 9 van het broedproces. We hopen dat dit in de komende jaren vervroegd kan worden.

Opfokken van leghaantjes & dubbeldoelrassen

Het is ook mogelijk de mannelijke kuikens alsnog uit te laten komen, en vervolgens te houden voor vleesproductie. In Nederland wordt dit nog maar weinig gedaan, maar in Duitsland gebeurt het al meer. De haantjes worden apart van de hennen opgefokt, en geslacht met 12-16 weken. De Dierenbescherming ziet ook dit als een goede oplossing, mits de dieren op een goede manier worden gehouden.

Momenteel is er nog weinig markt voor hanenvlees. Dat, in combinatie met hun relatief langzame groei, maakt dat het voor de meeste pluimveehouders nog niet aantrekkelijk is om haantjes te gaan houden. In de toekomst zou de Dierenbescherming graag meer dubbeldoelrassen zien: die leggen wat minder eieren en zijn wat zwaarder dan de huidige leghennen. De haantjes daarvan leveren dus meer op, en ook voor de hennen lijkt dit welzijnsvoordelen te bieden. Ze zijn robuuster en laten in onderzoeken minder verenpikkerij zien.

Meer nieuws

10 maart 2021

Schouten steunt idee over Europees welzijnslabel

Het ministerie van LNV werkt samen met de Dierenbescherming en LTO aan het opzetten van een pilot voor een Europees framework voor het ordenen van dierenwelzijnslabels en claims.

Lees meer

21 september 2021

Eenzijdig beleid staat verduurzaming veehouderij in de weg

De landbouwbegroting is te eenzijdig gericht op het terugdringen van stikstof en broeikasgassen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor het dierenwelzijn, maar ook voor de positie van de boer.

Lees meer

24 juni 2021

Programma Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag

De middag heeft een positieve insteek, met onder andere de uitreiking van de Deltaplan Veehouderij Awards.

Lees meer

6 juli 2021

Winnaars Deltaplan Veehouderij Awards

De VrijLevenStal, Wroetvarken, veevoerbedrijf Nijsen en het biologische melkveebedrijf De Nieuwenburgt zijn de winnaars van de eerste Deltaplan Veehouderij Awards.

Lees meer

13 oktober 2021

Strijd voor beter dierenwelzijn in Europa

De Europese dierenwelzijnswetgeving wordt de komende jaren herzien. Dit biedt kansen voor dieren in de vee-industrie.

Lees meer

15 april 2021

Supermarkten stappen over op 1 ster kip

Albert Heijn, Lidl, Jumbo en PLUS gaan vanaf 2023 alleen nog kip met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming verkopen. De Dierenbescherming is enorm blij met deze stap.

Lees meer

25 januari 2021

Betere monitoring dierenwelzijn in slachthuizen

Om misstanden in slachterijen beter te identificeren en vervolgens te corrigeren, is bij Vion een innovatief en effectief camerasysteem geïmplementeerd.

Lees meer

24 maart 2021

Onderzoeksraad bepleit betere aanpak stalbranden

De Dierenbescherming is het eens met de conclusie dat het terugdringen van stalbranden stokt en de overheid het voortouw moet nemen om tot brandveiligere stallen te komen.

Lees meer

29 april 2021

6 juli: Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag en Awards

Dinsdag 6 juli organiseert de Dierenbescherming een online Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag. Ook worden voor het eerst de Deltaplan Veehouderij Awards uitgereikt.

Lees meer

2 juni 2021

Nominaties Deltaplan Veehouderij Awards bekend

De twaalf genomineerden voor de allereerste Deltaplan Veehouderij Awards zijn bekend. De winnaars worden dinsdag 6 juli bekend gemaakt tijdens de Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag.

Lees meer

12 februari 2021

Lichamelijke ingreep hanen hopelijk snel verleden tijd

Er lijkt een oplossing nabij voor de vaderdieren van langzamer groeiende vleeskuikens, al is er wel aanvullend onderzoek nodig.

Lees meer

11 oktober 2021

Eindelijk overheidsmaatregelen tegen stalbranden

Twee jaar geleden schreven we nog dat een stok achter de deur van de overheid zélf hard nodig was bij een adequate aanpak van stalbranden en nu is het dan eindelijk zover: er komen nieuwe regels.

Lees meer
Thanks! Succesvol ingeschreven.