10 maart 2021

Schouten steunt idee over Europees welzijnslabel

Het ministerie van LNV werkt samen met de Dierenbescherming en LTO aan het opzetten van een pilot voor een Europees framework voor het ordenen van dierenwelzijnslabels en claims.

De Europese landbouwministers hebben besloten tot verkenning van de mogelijkheden voor het opzetten van een EU-label voor Dierenwelzijn. De Dierenbescherming en LTO Nederland zijn van mening dat de internationale belangstelling voor dierenwelzijn en transparantie door labelling goed kan zijn. Nederland heeft voor dierenwelzijn een divers aanbod van private labels en keteninitiatieven en is een voorloper in samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en NGO’s. Maar voor bedrijven die hun producten exporteren naar bijv. Duitsland, is het moeilijk om te investeren in dierenwelzijn omdat Nederlandse en Duitse keurmerken niet makkelijk op hoofdlijnen te vergelijken zijn. Dit is voor consumenten ook niet altijd duidelijk te zien aan de verpakking.

Betere dierenwelzijnsprestaties verdienen een betere beloning

Veel boeren willen beter dierenwelzijn, maar moeten ook financieel perspectief zien. Het is in de landbouw voor velen hard werken voor weinig geld. Door het voor consumenten makkelijker te maken om diervriendelijkere producten te kopen, kunnen veehouders meer investeren in dierenwelzijn.

Method of Production–Labelling Plus (MOP+) zou een Europees systeem zijn voor het indelen van productiesystemen op basis van dierenwelzijn, ook voor buitenlandse producten. Een bekend voorbeeld van een MOP is de eicode, waarmee iedereen kan zien of een ei van kip uit een kooi-, scharrel-, vrije uitloop of biologisch systeem komt. De plus in het MOP+ label zit hem in een aantal belangrijke dierenwelzijnscriteria. Hierdoor worden producten met een dierenwelzijnsclaim onderling vergelijkbaar voor de consument, maar ook voor de retail en andere afnemers. Als die vaker kiezen voor producten met een label uit een hogere categorie, kunnen meer veehouders hiernaar overstappen en dus het dierenwelzijn verbeteren. Geïmporteerde producten die niet aan de EU wetgeving voldoen, kunnen geen indeling krijgen binnen het MOP+ systeem. Zo worden veehouders beschermd tegen oneerlijke concurrentie.

Minister Schouten laat weten dat dit idee aansluit bij haar inzet op een overkoepelend EU-kader met criteria en indicatoren over productieomstandigheden en dierenwelzijn. Momenteel wordt door het ministerie van LNV samen met LTO en de Dierenbescherming gewerkt aan een pilot om het MOP+ label op basis van vrijwilligheid in te voeren op de Noordwest-Europese markt.

Lees hier de volledige brief van de Dierenbescherming en LTO over MOP+.

Meer nieuws

24 juni 2021

Programma Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag

De middag heeft een positieve insteek, met onder andere de uitreiking van de Deltaplan Veehouderij Awards.

Lees meer

24 maart 2021

Onderzoeksraad bepleit betere aanpak stalbranden

De Dierenbescherming is het eens met de conclusie dat het terugdringen van stalbranden stokt en de overheid het voortouw moet nemen om tot brandveiligere stallen te komen.

Lees meer

29 maart 2021

Stap richting einde aan doden van eendagshaantjes

Het bedrijf In Ovo maakte vandaag bekend een machine voor geslachtsbepaling van embryo’s in het ei, in de praktijk te hebben gebracht. De Dierenbescherming juicht dit toe.

Lees meer

29 april 2021

6 juli: Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag en Awards

Dinsdag 6 juli organiseert de Dierenbescherming een online Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag. Ook worden voor het eerst de Deltaplan Veehouderij Awards uitgereikt.

Lees meer

6 juli 2021

Winnaars Deltaplan Veehouderij Awards

De VrijLevenStal, Wroetvarken, veevoerbedrijf Nijsen en het biologische melkveebedrijf De Nieuwenburgt zijn de winnaars van de eerste Deltaplan Veehouderij Awards.

Lees meer

15 april 2021

Supermarkten stappen over op 1 ster kip

Albert Heijn, Lidl, Jumbo en PLUS gaan vanaf 2023 alleen nog kip met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming verkopen. De Dierenbescherming is enorm blij met deze stap.

Lees meer

25 januari 2021

Betere monitoring dierenwelzijn in slachthuizen

Om misstanden in slachterijen beter te identificeren en vervolgens te corrigeren, is bij Vion een innovatief en effectief camerasysteem geïmplementeerd.

Lees meer

2 juni 2021

Nominaties Deltaplan Veehouderij Awards bekend

De twaalf genomineerden voor de allereerste Deltaplan Veehouderij Awards zijn bekend. De winnaars worden dinsdag 6 juli bekend gemaakt tijdens de Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag.

Lees meer

12 februari 2021

Lichamelijke ingreep hanen hopelijk snel verleden tijd

Er lijkt een oplossing nabij voor de vaderdieren van langzamer groeiende vleeskuikens, al is er wel aanvullend onderzoek nodig.

Lees meer
Thanks! Succesvol ingeschreven.