25 januari 2021

Betere monitoring dierenwelzijn in slachthuizen

Om misstanden in slachterijen beter te identificeren en vervolgens te corrigeren, is bij Vion een innovatief en effectief camerasysteem geïmplementeerd.

Er is maanden gewerkt aan dit nieuwe camerasysteem. De Dierenbescherming heeft het samen met Deloitte, Eyes On Animals en Vion ontwikkeld en geïmplementeerd. Met slimme software worden automatisch beelden van potentiële dierenwelzijnsproblemen identificeert, gelabeld en in een dashboard aangeboden aan de dierenwelzijnsfunctionarissen van het slachthuis. Die kan vervolgens actie ondernemen. Een grote stap voorwaarts in het voorkomen van dierenleed.

Oplossing voor ongewenste situatie

In grote slachthuizen in Nederland wordt al langere tijd gebruik gemaakt van traditioneel cameratoezicht. Hierbij worden elke dag honderden uren aan videobeelden opgenomen. Het is alleen vrijwel onbegonnen werk om al die camerabeelden te bekijken en te analyseren. In de praktijk wordt daarom maar een willekeurige en beperkte selectie hiervan bekeken. Gevolg: de meeste videobeelden en daarmee mogelijke welzijnsproblemen bij dieren, blijven ongezien. Een ongewenste situatie, vindt de Dierenbescherming, en gelukkig komt hier door nieuwe technieken nu verandering in.

Werking innovatief cameratoezicht

Bij innovatief cameratoezicht wordt videosoftware gebruikt met kunstmatige intelligentie om te monitoren hoe de dieren worden behandeld. Het detecteert de bewegingen van de dieren, bewegingen van mensen en het gebruik van voorwerpen. De bewegingen en onderlinge interacties worden geanalyseerd om potentiële dierenwelzijnsissues te identificeren, bijvoorbeeld een dier dat achterblijft en mogelijk gewond is. Of dat dieren in een groep op één plek stil blijven staan waar mogelijk een bottleneck is en dieren in de stress kunnen raken. Dit soort fragmenten worden door de software automatisch geselecteerd, waarna ze in een dashboard kunnen worden beoordeeld. Hierop kan actie worden ondernomen waardoor continue aan verbeteringen wordt gewerkt.

Uitrolsysteem intelligent cameratoezicht

Om te beginnen is er een softwareprogramma gemaakt voor kunstmatig-intelligenttoezicht op het uitladen van varkens in het slachthuis. Nadat dit systeem voldoende beproefd was, heeft Vion dit systeem eind 2020 in alle drie zijn varkensslachthuizen in Nederland (te weten in Apeldoorn, Boxtel en Groenlo) ingevoerd. Inmiddels wordt door genoemde partijen verder gewerkt aan software voor het monitoren van wat er met de varkens gebeurt op andere momenten in het slachthuis. En ook voor het rundveeslachthuis van Vion in Tilburg wordt intelligent cameratoezicht ontwikkeld. Vion gaat het intelligente cameratoezicht in al zijn slachthuizen in Nederland en Duitsland invoeren.

In deze animatie wordt nog eens uitgelegd hoe het systeem werkt. De Dierenbescherming gaat deze verbeterde vorm van cameratoezicht natuurlijk ook in de criteria voor het Beter Leven keurmerk opnemen.

Meer nieuws

24 maart 2021

Onderzoeksraad bepleit betere aanpak stalbranden

De Dierenbescherming is het eens met de conclusie dat het terugdringen van stalbranden stokt en de overheid het voortouw moet nemen om tot brandveiligere stallen te komen.

Lees meer

2 juni 2021

Nominaties Deltaplan Veehouderij Awards bekend

De twaalf genomineerden voor de allereerste Deltaplan Veehouderij Awards zijn bekend. De winnaars worden dinsdag 6 juli bekend gemaakt tijdens de Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag.

Lees meer

24 juni 2021

Programma Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag

De middag heeft een positieve insteek, met onder andere de uitreiking van de Deltaplan Veehouderij Awards.

Lees meer

10 maart 2021

Schouten steunt idee over Europees welzijnslabel

Het ministerie van LNV werkt samen met de Dierenbescherming en LTO aan het opzetten van een pilot voor een Europees framework voor het ordenen van dierenwelzijnslabels en claims.

Lees meer

29 april 2021

6 juli: Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag en Awards

Dinsdag 6 juli organiseert de Dierenbescherming een online Deltaplan Veehouderij Inspiratiemiddag. Ook worden voor het eerst de Deltaplan Veehouderij Awards uitgereikt.

Lees meer

12 februari 2021

Lichamelijke ingreep hanen hopelijk snel verleden tijd

Er lijkt een oplossing nabij voor de vaderdieren van langzamer groeiende vleeskuikens, al is er wel aanvullend onderzoek nodig.

Lees meer

6 juli 2021

Winnaars Deltaplan Veehouderij Awards

De VrijLevenStal, Wroetvarken, veevoerbedrijf Nijsen en het biologische melkveebedrijf De Nieuwenburgt zijn de winnaars van de eerste Deltaplan Veehouderij Awards.

Lees meer

15 april 2021

Supermarkten stappen over op 1 ster kip

Albert Heijn, Lidl, Jumbo en PLUS gaan vanaf 2023 alleen nog kip met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming verkopen. De Dierenbescherming is enorm blij met deze stap.

Lees meer

29 maart 2021

Stap richting einde aan doden van eendagshaantjes

Het bedrijf In Ovo maakte vandaag bekend een machine voor geslachtsbepaling van embryo’s in het ei, in de praktijk te hebben gebracht. De Dierenbescherming juicht dit toe.

Lees meer
Thanks! Succesvol ingeschreven.